Benefits

The scheme will results in many benefits to both the wider community and the church.

Accessibility

The floor level of the whole complex will be lowered to the pavement level meaning everyone whether wheel chair, pram, buggy, frame or walking stick users can enter and leave with ease. The sills on all the front windows will be lowered to make them compatible with the lower floors and to give better visibility into the church and allow more light to enter.

The photo shows the current school room entrance with the steps. The lower floor will mean these steps are removed providing level access from the outside path.

The new hall

Positioned at the rear of the chapel and opening directly on to the new larger garden the hall will be a true community space.  It will accommodate the play group, young church, parties, choral groups, dance classes and productions.  There will be a small kitchen and toilets for children’s use very close by.  The photo shows the current back garden.  The new hall will occupy this space and the new garden will be behind the wall at the rear.

The modified chapel

The chapel will be extensively modified with the floor reduced to street level, the slope removed and pews replaced with with chairs.  This will allow it to be reconfigured for multiple uses for both church and community use.  The chapel becomes a multi-use area so that we can try different styles of worship but also use it as a large meeting space – show films have concerts etc. In the photo the floor slopes upwards towards the back.

The photograph shows the rear of the chapel.  The wall will be opened up with fold-able doors providing access into the new Hub area and hence to the café.  Thus the rear of the chapel can double up as an overflow area to the café.

The new café and kitchen

The new kitchen will allow full catering to be provided on the premises.  This will benefit the weekly community luncheon club.  The café will be dedicated to that use so we don’t need to continually bring out and re-store the tables and chairs and they are consequently of better quality and comfort.  The kitchen will be better equipped and be capable of being used to prepare and store food should we wish to do so.  The photo shows the current hall.  The near end will be part of the café and the far end will be the kitchen.

The Hub

The Hub is a new circulation space created by enclosing the passage way between the two buildings.  It allows access to all parts without disturbing users, currently not possible.  It is the key to allowing multiple simultaneous use of the buildings.  The hub is a circulation, exhibition, chill-out area with small tables and chairs towards the wider end.  It will also allow space for young mums to park their pushchairs.   The photo shows the current space that will become the Hub.

The new garden

The new landscaped garden will be three times the size of the current garden and looks out on to farmland to the North West.  It will include an area of lawn with planted borders, a soft play area for playgroup, space for outdoor activities for young people, BBQ, sensory garden and seating.  The provision of this calm environment, well away from the road will benefit all groups especially the Play Group and external groups such Dementia Forward.

Storage

The storage requirement for the play group is substantial with most of their equipment currently being housed in a garden shed.  Likewise the café equipment is currently stored well away from where it needs to be.  New storage will allow items to be stored close to where they will be used rather than being scattered in multiple locations.

The new garden

Garden left hand side

The new landscaped garden will be three times the size of the current garden and looks out on to farmland to the North West.  It will include an area of lawn with planted borders, a soft play area for playgroup, space for outdoor activities for young people, BBQ, sensory garden and seating.  The provision of this calm environment, well away from the road will benefit all groups especially the Play Group and external groups such Dementia Forward. The two photos show the land that comprises the new back garden.  The line of flags lead to the back left hand corner which is marked with balloons. The white board marks the end of the hall and the back right corner of the garden is also marked with balloons.

Garden left hand corner

The storage requirement for the play group is substantial with most of their equipment currently being housed in a garden shed.  Likewise the café equipment is currently stored well away from where it needs to be.  New storage will allow items to be stored close to where they will be used rather than being scattered in multiple locations.

Multi- media

The premises will be fully wired for IT and equipped with multi-media and Wi-Fi thus meeting the requirements of various groups who require access to these facilities and providing opportunities for new groups to use the space.