↑ Return to Planning Submission

Layout and Use

Organisation and Use

  • Side entrance set back does not say welcome to the community
  • When the playgroup is occupying the hall, the rest of the building can not be used due to security
  • The chapel is disconnected from other spaces
  • Individual toilets are directly off main hallway to other areas of the building
  • Activities in the hall require setup and take down on a daily basis, to accommodate multiple users
  • Not enough internal storage requires sheds that take up garden space and requires greater travel distance from storage to use
Access & entrances 
  • Steps at chapel and hall entrances from the pavement, creates access issues into the building
  • Ramp access to the hall set back from the pavement between the chapel and hall
  • Access to garden requires use of adjacent residence or through the
  • Existing chapel retained with new chapel lobby built to replace the demolished 1980’s extension
  • Space between chapel and hall enclosed, referred to as ‘the Hub’, provides internal connecting space to all areas of the building
  • Dedicated cafe located directly off The Green
  • New multi-purpose hall is located to the rear of the chapel
  • Ancillary spaces centrally located
  • Secure garden at the back of the property

Access and Entrances

  • New central entrance to chapel lobby at grade with exterior pavement
  • The Hub entrance is set back from the front elevation of the hall and chapel lobby, provides access to all areas of the building
  • The centrally located entrance into the cafe has been lowered to provide level access
  • A paved pathway along the northeast side of the chapel leads to meeting rooms, hall and garden

Plan showing Chapel, Hub, Kitchen and Cafe

Chapel Lobby
  • Provides new level access centrally located on the chapel
  • Additional chapel seating
  • Intimate church service or meetings can be held when glazed bi folding screen and acoustic partition are closed
  • Overflow space for the cafe
  • Chapel
    A new level floor and chairs allows for the space to be a multi-use areal
The Hub
  • An internal connecting space between all areas of the building
  • A gathering space
  • Overflow area for the cafe
  • Informational area with notice boards

Cafe & Kitchen

  • Dedicated cafe space with a presence on The Green
  • Focal point for social gathering
  • Large kitchen with storage allows for in house catering
Ancillary accommodation
  • Centrally located storage within building
  • Small Office
  • Dedicated plant room serving the whole building

Plan showing Meeting Rooms, Toilets, Hall, Garden

Meeting rooms
  • Two meeting rooms are provided with an acoustic folding partition separation to accommodate larger meetings
  • Exterior access into the meeting rooms allows for the space to be used after hours
  • The vestry can be used for meetings in addition to church business
Hall with dedicated access provides secure area for playgroup to operate whilst rest of building is in useHall
  • A small kitchen and toilet directly accessed from the hall also increases the security of the area for the playgroup
  • Hold theatrical or musical productions with a seating capacity of 100
  • Stage recesses to floor level, when not in use, allowing for large unobstructed multi-use area to accommodate exhibitions, large meetings, lectures and overflow for church service via a video link

Toilets

  • Male and female toilets
  • Disabled toilet with a shower
  • Dedicated toilet in new hall
Garden
  • Bi folding glazed doors from the hall open onto a paved patio
  • Grass area and planting beds
  • Dedicated play area for the playgroup
  • A BBQ area